For English click here.
Toen werktuigbouwkundige Rudolf Diesel aan het eind van de negentiende eeuw de eerste verbrandingsmotor presenteerde als alternatief voor de bestaande stoommachines, gebruikte hij onder andere pindaolie als brandstof. Plantaardige olie is namelijk een energierijke en schone brandstof. De motor die later zijn naam zou dragen, had een veel hoger rendement dan de stoommachines en werd vooral een succes voor de zwaardere vervoermiddelen.
Het is technisch mogelijk om plantaardige olie in een dieselmotor te gebruiken. Maar bij lage temperaturen wordt de olie stroperig en kan zelfs stollen. Daarom wordt het eerst behandeld zodat het smeltpunt lager wordt. Dat kan met een proces waarbij een nieuwe product ontstaat: fatty acids methyl ester (FAME). FAME is ook wel bekend als biodiesel. FAME kan worden gemaakt van plantaardige of dierlijke oliën en vetten of van residuen zoals gebruikt frituurvet, waardoor het een hernieuwbare brandstof is en een duurzaam alternatief voor fossiele diesel.
Op dit moment mag diesel aan de pomp maximaal 7 procent biodiesel bevatten. Bij dat percentage garanderen fabrikanten dat de auto op biodiesel geen motorproblemen krijgt. Diverse fabrikanten garanderen dit ook bij hogere percentages. De meeste zwaar-transport-motoren voor bijvoorbeeld vrachtwagens en binnenvaart zijn geschikt om een hogere bijmenging van biobrandstof aan te kunnen, B30 of zelfs pure biodiesel (B 100)
Voor het verduurzamen van vervoer is elektrisch rijden met name een oplossing voor personenauto’s. Voor vrachtwagens, schepen en vliegtuigen is een brandstof nodig met een hoge energie-inhoud, omdat veel kracht nodig is. Biodiesel heeft die kenmerken. Zo geeft biobrandstof de transportsector, waaronder zelfs de luchtvaart, de mogelijkheid om op korte termijn te vergroenen. Voor het verduurzamen van transport is biodiesel de komende tientallen jaren nog essentieel.
Via wetgeving en convenanten zoals de Green Deal binnenvaart hebben specifiek sectoren afspraken gemaakt met de overheid over hun bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. De stichting VOS heeft kwaliteitseisen voor de levering van scheepvaart brandstof aan de (internationale) binnenvaart. De stichting VOS is een onderdeel van de branchevereniging NOVE, sectie Binnenvaart-Visserij. Het Vignet Olie Scheepvaart is een technische specificatie voor de levering van brandstof aan de binnenvaart. Dit betekent dat de fossiele brandstof maximaal 7 procent FAME mag bevatten.
Op de luchthaven Schiphol wordt meer dan 12 miljoen liter kerosine per dag getankt. Net zoals fossiele brandstof leidt het verbruik van kerosine tot CO2 uitstoot. Voor de verduurzaming van de luchtvaart wordt daarom naar alternatieven gezocht. Een van de op afzienbare termijn meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te verminderen is het gebruik van duurzame biobrandstof ook wel Sustainable Aviation Fuel (SAF) genoemd. In Brussel is Europese wetgeving in voorbereiding die de luchtvaart verplicht de CO2 -uitstoot te verminderen.
Frank Bergmans, beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling MVO