For English click here.
Om klimaatverandering tegen te gaan hebben bijna alle landen in de wereld in 2015 in Parijs afspraken gemaakt. Om die afspraken concreet te maken, gelden er EU-wetten die ervoor moet zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen sterk vermindert en tegen 2050 bijna helemaal is gestopt. Een van die wetten is de Europese richtlijn hernieuwbare energie. Ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen, geldt er sinds 1 januari 2022 ook een Nederlandse wet voor hernieuwbare energie.
EU-richtlijn hernieuwbare energie
De EU-richtlijn verplicht Nederland om in 2030 32 procent hernieuwbare energie te gebruiken. Het verplichte aandeel hernieuwbare energie neemt jaarlijks toe. In 2022 bedraagt de verplichting 18 procent. In 2030 is dat 28 procent. Voor de transportsector geldt voor 2030 een verplichting van 14 procent. Met transportsector wordt wegverkeer, binnen- en zeescheepvaart en luchtvaart bedoeld.
Een richtlijn draagt alle lidstaten – dus ook Nederland – op, om maatregelen te nemen die de doelstellingen helpen realiseren. Daarvoor hebben de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. De Wet milieubeheer regelt de grote lijnen. De details zijn vastgelegd in het Besluit energie vervoer en de Regeling energie vervoer. Daarnaast en in lijn met de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie, heeft Nederland sinds 1 januari 2022 nieuwe wetgeving voor milieuvriendelijker energiegebruik.
Beleid
De Nederlandse overheid stimuleert vooral het gebruik van elektrische auto’s. Maar de belangrijkste alternatieven voor het verminderen van het gebruik van fossiele energie zijn biobrandstoffen. Om deze te maken stimuleert Nederland vooral het gebruik van afvalstoffen en residuen. Dat gebeurt via een systeem van dubbeltelling wat inhoudt dat deze biobrandstoffen dubbel tellen bij de aan het bedrijfsleven opgelegde verplichtingen en voor het behalen van de nationale doelstelling. Dat beleid is succesvol, zo blijkt uit de rapportage van de Nederlandse Emissieautoriteit.
Sneller verminderen
Hoewel de nieuwe wet in Nederland nog maar net is ingevoerd, wordt er in Brussel al gesproken over meer maatregelen die het gebruik van fossiele energie moeten stoppen. Het idee is om de doelstellingen te verhogen en uit te breiden tot andere sectoren zoals zee- en luchtvaart. De eerste voorstellen daarvoor zijn in juli 2021 gepubliceerd. Die voorstellen gaan verder dan alleen hernieuwbare energie. Het gaat om 11 wetsvoorstellen met veel onderlinge samenhang. Het bespreken van die plannen in het Europees Parlement en de Europese Raad kost tijd en volgt een vaste procedure. Het duurt minimaal anderhalf jaar voordat zo’n procedure is doorlopen. Niettemin zijn in Nederland met de nieuwe wet voor hernieuwbare energie alvast een aantal stappen in de goede richting gezet.
Frank Bergmans, beleidsmedewerker duurzame ontwikkeling MVO