Laten we bij het begin beginnen, want wat is biodiesel precies? Biodiesel valt onder de verzamelnaam biobrandstof, wat betekent dat biodiesel wordt gemaakt uit biomassa. Biodiesel is de meest bekende vloeibare brandstof voor transport. Meer dan honderd jaar geleden werd biodiesel al gebruikt om de eerste dieselmotor te laten draaien. Dit werd gedaan door de uitvinder van de dieselmotor, Rudolf Diesel. Toendertijd werd er voor de motor nog diesel op basis van pindaolie gebruikt. Tegenwoordig worden biobrandstoffen gemaakt van diverse soorten plantaardige of dierlijke oliën en vetten of van residuen zoals gebruikt frituurvet.
Biodiesel is een bekende vorm van brandstof welke dan ook al lange tijd wordt gebruikt. Toch is een veelgehoorde vraag of biodiesel wel goed is voor de motor. De diesel die je in Europa aan de pomp tankt, levert voor je auto motor gelukkig geen enkel probleem op. Daar mag tot 7 procent biodiesel in zitten. Biodiesel heeft goede smeereigenschappen, waardoor de motor soepel blijft draaien. In Europa zijn vrijwel alle na het jaar 2000 geproduceerde voertuigen geschikt voor B7. Auto’s die niet geschikt zijn voor B7 zijn oudere auto’s of oldtimers. Een overzicht van de dieselauto’s in Europa die geschikt zijn voor hogere percentages biodiesel is te vinden op de website van de Duitse vereniging van biobrandstofproducenten MVaK.
Het hoeft dus zeker niet schadelijk te zijn om je auto op biobrandstof te laten rijden. Het grote voordeel van biobrandstof in vergelijking met fossiele diesel, is dat biobrandstof een hernieuwbare brandstof zijn en daarmee een duurzaam alternatief. Door met de auto op biodiesel te rijden, rijd je dan ook duurzaam en klimaatneutraal. Bovendien is biodiesel extreem laag in zwavel. Ook dat is goed voor het milieu, want fossiele diesel moet eerst ontzwaveld worden voor het als brandstof mag worden gebruikt.
Veel personenauto’s kunnen al B30 mengsels aan. Vrachtwagens met moderne motoren kunnen al op hogere mengsels biodiesel rijden. Deze hogere mengsels worden niet aan de pomp verkocht, maar meestal aan bedrijven die een eigen pomp hebben voor hun wagenpark van bijvoorbeeld vrachtwagens of bestelbussen. Benieuwd hoe dit werkt? Lees hier alles over biodiesel in de transportsector.