Er zijn de laatste jaren diverse bedreigingen voor de (tropische) bossen op aarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontbossing vanwege veeteelt, de productie van hout, papier en mijnbouw, maar ook voor uitbreiding van de teelt van palmolie en soja. ‘Leidt biodiesel tot ontbossing?’ is dan ook niet voor niets een veelgehoorde vraag. In deze blog geven we hier antwoord op.
Om na te gaan of biobrandstof leidt tot ontbossing, is het allereerst belangrijk om toe te lichten wat biobrandstof is en waar het van gemaakt wordt. Zo is de productie van de biodiesel die we in Nederland gebruiken, op te delen in drie verschillende categorieën.
In Nederland gebruiken we voornamelijk biodiesel die wordt gemaakt uit afval en reststromen, zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet. Gebruikt frituurvet wordt door huishoudens en bedrijven ingezameld en dit wordt vervolgens gebruikt voor de productie van biobrandstof. Het is dan ook duidelijk dat deze vorm van biobrandstof niet met ontbossing in verband staat. Het zorgt er daarentegen juist voor dat eerder gebruikte grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop blijven.
Het komt daarnaast ook voor dat er voor de productie van biodiesel dierlijk vet wordt gebruikt. Dit zijn slachtbijproducten. Het gaat hierbij om vetten die niet voor menselijke of dierlijke consumptie worden gebruikt. Via de productie krijgen deze overblijfselen als het ware een tweede leven. Ook deze vorm van biobrandstof leidt dan ook niet tot ontbossing.
Tot slot kan voor de productie van biodiesel ook plantaardig materiaal worden gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan raapzaadolie en sojaolie. Als er plantaardige olie wordt gebruikt voor de productie, moet dit echter duurzaam zijn geteeld. Dit is vastgelegd in Europese wetgeving. Ontbossing mag daarbij nooit aan de orde zijn, evenmin als de productie op veengronden. Voor biodiesel uit landbouwgewassen gelden strikte duurzaamheidseisen. Deze eisen garanderen dat voor biobrandstoffen die bestemd zijn voor de Europese markt, geen bomen worden gekapt. Van palmolie is bepaald dat het een hoog risico geeft op indirecte verandering van landgebruik (high indirect land use change risk -ILUC)
Dit geeft dan ook direct antwoord op de vraag of biodiesel tot ontbossing leidt. Voor de biodiesel die we in Nederland gebruiken is dit zeker niet het geval. Biodiesel zorgt daarentegen juist voor verduurzaming en kan dan ook zeker worden gezien als een brandstof voor de toekomst.