Biodiesel is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel. Het wordt gemaakt uit hernieuwbaar materiaal. Hernieuwbaar wil zeggen: materiaal dat niet uitgeput kan raken zoals fossiele grondstoffen. Biobrandstoffen reduceren broeikasgasemissie ten opzicht van het rijden op fossiele brandstoffen.
Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit heeft de biodiesel op de Nederlandse markt de beste CO2-reductie ten opzichte van fossiele diesel.
Nu de Europese Commissie de bijmengverplichting voor Europese brandstoffen heeft verhoogd is het duidelijk dat duurzame biobrandstoffen tot en met 2030 fossiele brandstoffen geleidelijk gaan vervangen, naast de ontwikkelingen voor elektrisch transport. Daarom is er in Nederland veel geïnvesteerd in de productie van biobrandstoffen. Tussen 2006 en 2012 is in deze nieuwe industrie ongeveer € 1,5 miljard geïnvesteerd in totaal 10 fabrieken, waarvan er nog 6 operationeel zijn. Dit biedt directe en indirecte werkgelegenheid in Nederland, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van agrarische gebieden, aan de kennis voor een duurzame economie en aan kennis over biobrandstoffen.
Wetenschappers maken duidelijk dat biobrandstoffen, mits duurzaam geproduceerd, essentieel zijn voor de toekomst van onze transportsector. Alternatieve oplossingen voor duurzamer transport, zoals elektrisch rijden, waterstof of meer gebruik van openbaar vervoer zijn de komende jaren in onvoldoende mate beschikbaar. Daarom gelden voor duurzame biobrandstoffen een aantal voorwaarden: